1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пшеницата в Румъния превиши рекордните цени от пролетта на 2008 г.

Пшеницата в Румъния превиши рекордните цени от пролетта на 2008 г.

За да покрие нуждите си до новата реколта, страната ще трябва да внесе 400 - 500 000 тона пшеница

Цената на пшеницата на румънския пазар превиши рекордните нива от пролетта на 2008 г., в съответствие с тенденциите на международните пазари, а румънците са залети в последно време от вести за поскъпването на основни продукти, като хляба и олиото, пише днес румънският в. "Евениментул зилей", цитиран от БТА.

Причината за очакваното поскъпване е необходимостта да се прибегне до внос, който е с по-високи цени от местното производство, отбелязва изданието. Според данни на министерството на земеделието цената на пшеницата в областта Банат /Западна Румъния/ е достигнала преди седмица една лея (0.23 евро) на килограм без ДДС (234.6 евро за рон), като на практика се е удвоила спрямо цената преди две години. Дори и при това положение цената на местния пазар е по-ниска от нивото на международните пазари, отбелязва изданието.

За да покрие нуждите си до новата реколта, Румъния ще трябва да внесе 400 - 500 000 тона пшеница тази година, според Адраин Радулеску, държавен секретар в министерството на земеделието. Той обяснява, че е нормално цената на хляба да расте, защото се внася жито при по-високи цени. Същевременно Румъния продължава да изнася пшеница на по-ниски цени от тези на международните пазари.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.