1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пшеницата вдигна цената си на Парижката борса

Пшеницата вдигна цената си на Парижката борса

Американският пазар не се повлия от европейските "тревоги"

Както можеше да се очаква пшеницата веднага вдигна цената си на Парижката борса. Причината - прогнозата на КОПА-КОДЖЕКА от понеделник, в която се казва, че през 2015-та година в Европа ще има спад на реколтата от зърнени култури, от което се възползваха брокерите и спекулативно се покачи цената в Европа. Иначе по време на търговията на 22 декември, всички други култури останаха в зеления сектор, възвръщайки част от загубите си от петък миналата седмица.  

 

Курсът за доставки през март на пшеницата в Париж се покачи с 2 евро и 75, като бяха сключени сделки за 882 хиляди тона. Културата се мина отново границата от 200 евро за тон. А в петък цената беше паднала с 4 евро.

Американският пазар обаче не се повлия от европейските "тревоги" и реагира по-реалистично, отчитайки огромните запаси след тазгодишната рекордна реколта. В Чикаго мартенските фючърси поевтиняха с нови 6 цента и половина до 625,75 цента за бушел, или – обърнато в евро – 187,98 за тон.

Царевицата продължава да стои на едно място, поне що се отнася до Щатите. Промяна в цената с цент и четвърт нагоре или надолу не може да се смята за голяма, така че поскъпването й до 411,75 цента за бушел е в рамките на нормалното движение за един пазарен ден. Евровата равностойност е 132,55 за тон. На европейския паркет търговията при царевицата се пораздвижи и културата добави 3 евро и 25 цента до 164,75 за тон. Царевицата е тясно свързана с пшеницата, тъй като те са конкурентни на пазара за фуражи, и скочи ли цената на едната, то и другата я следва.

Маслодайният сектор остана спокоен. Зад Океана соята продължава возенето в асансьора – ту пада, ту се качва и все се върти около 10-те долара за бушел. Цената й от понеделник е 1038,25 цента за бушел, или 311,90 евро за тон.

Другата маслодайна култура – рапицата, поскъпна с евро и 25 до 350 евро и половина за тон. На Парижката борса бяха реализирани 5 200 сделки, с което се продадоха 262-а хиляди тона на цени между 348 и 351 евро.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.