1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Радослав Христов: 2010 г. беше добра за зърнопроизводителите

Радослав Христов: 2010 г. беше добра за зърнопроизводителите

Снимка:

За първи път през тази година в България се наблюдаваха европейски цени на всички зърнени култури

2010 г. беше доста добра за производителите на зърнени култури. Добивите бяха добри. Това каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов, който отчете най-важните събития за брашна през годината, цитиран от Агенция „Фокус”.

След изказването на руския премиер Владимир Путин за забраната на износа на зърно котировките на пшеницата се вдигнаха не само в Европа, но и в света, обясни Христов. Така за първи път през тази година в България се наблюдаваха европейски цени на всички зърнени култури. Цените у нас бяха като на световните борси от 10 години насам.

Радослав Христов изтъкна, че за първи път зърнопроизводството у нас ще бъде подпомогнато с толкова много пари – 293 млн. лв. като национални доплащания. Плащането на сумата обаче ще се случи през март 2011 г. Предходните две години, включително възстановяването на част от акциза на горива, ползвани за земеделски нужди, средствата са били по-малко.

Нещо много важно, което се е случило в сектора, според Христов, е отказът за промяна на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Промените трябваше да регулират по-добре поземлените отношения у нас.

2010 г. е първата година, през която  земеделските производители ще плащат данък „Печалба”. Досега земеделието не беше облагано с данък, но 2010 г. ще я запомним с това, каза Христов. Освен това регистрираните като земеделски производители са дискриминирани, тъй като данъчното им облагане е дискриминиращо – при тях има 60 % нормативно признати разходи.

Председателят на НАЗ обясни, че му е трудно да постави еднозначна оценка на работата на Министерството на земеделието и храните през 2010 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.