1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Радослав Христов: Реколтата от хлебно зърно ще бъде с 20% по-ниска

Радослав Христов: Реколтата от хлебно зърно ще бъде с 20% по-ниска

Очакваните добиви са 340-350 кг/дка при 400-410 кг миналата година

Основните хранителни стоки ще поскъпнат заради излелите се порои над страната ни. Цените на хляб, месо, млечни продукти, плодове и зеленчуци ще тръгнат рязко нагоре. Дъждовете и зимните студове скапват реколтата и са причина за поскъпването.

Череши, праскови и кайсии стигат до пазара хем недозрели, хем скъпи - 5 до 10 лева за кг. Подобно е положението при всички останали плодове и зеленчуци, както и при пшеницата, което пък ще доведе до поскъпване на хляба.

„1 млн. и 200 хиляди декара рапица бяха напълно унищожени което е 50% от насажденията, такова е състоянието и на 150 хил. дка ечемик", разказа пред „България Днес" Радослав Христов, зам.-председател на Националната асоциация на хлебопроизводителите. Реколтата от хлебно зърно ще бъде с 20% по-ниска. Очакваните добиви са 340-350 кг/дка при 400-410 кг миналата година.

„Но зърното е борсова стока и цените не могат да се прогнозират - всичко зависи от големите производители, които диктуват пазара в Черноморския регион, Украйна и Казахстан", посочи Христов. В Пловдивския и Пазарджишкия край се оплакаха от 100% измръзвания в градините още в ранна пролет, а сега говорят за фалити. От Националния съюз на градинарите предупреждават, че агрометеорологичните условия в съседните държави не са били по-добри и вносните плодове и зеленчуци също няма да са евтини, нито пък качествени.

Очаква се увеличение и на цената на месото след прогнозите за поскъпване на фуража. Нагоре ще вървят и млечните продукти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.