1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Рапицата продължава да поевтинява

Рапицата продължава да поевтинява

Очакванията за добра реколта понижиха цените на руската пшеница

Влияние върху търговията с рапица оказват последните прогнози на Европейската комисия според които се очаква нова рекордна реколта. При търговията на 6 юни тя се търгуваше при 344 евро и половина, което е с евро и 25 по-малко в сравнение с предходния ден. Соята зад океана отчете минимално повишение с 2 цента до 14 долара и 58 цента за бушел.

Цените на пшеницата на големите борси отбелязаха известно повишение, ноемврийските контракти в Париж поскъпнаха  с 2 евро и 75 цента до 193 евро и 75 цента за тон. Контрактите в Чикаго се търгуваха при 6 долара и 18 цента за бушел. Изгледите за добра реколта в страните от Черноморския басейн доведоха до спад в цената на руската пшеница. Само за седмица тя поевтиня с между 8 и 10 долара до 277 долара за тон.

Търговията при царевицата остана разнопосочна. Докато фючърсите в Париж отчетоха минимален спад с 25 цента до 177 евро и 75 цента за тон, то в Чикаго се повишиха с 8 цента до 4 долара и 57 цента за бушел. 

Към 6 юни на Софийска стокова борса нямаше регистрирани сделки. Пшеницата се продаваше при 340-360 лева за тон, царевицата при 330-340 лева за тон и слънчогледа при 660 лева за тон.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.