1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Рапицата стартира деня с поскъпване

Рапицата стартира деня с поскъпване

Всички земеделски култури на борсата в Париж бележат ръст в цената си

 На европейската борса в Париж цената на пшеницата във вчерашния ден обърна посоката и тръгна нагоре. Днес ще видим дали тази тенденция ще продължи. Втората най-голяма световна борса  Чикагската почива поради факта, че беше американския празник – Денят на независимостта. 
 
Цената на рапицата на борсата в Париж през първия ден от седмицата беше под допълнителен натиск, но успя да се спаси от голямо поевтиняване и в края на търговията приключи на малък минус. Европейската царевица също успя да затвори на плюс. Въпреки това тя остана под заветните 300 евро за тон, регистрирайки в края на първи ден от седмицата 293 евро и 25 цента за тон. Първите добиви от ечемик в голяма част от обработваемите региони не са толкова лоши, колкото се очакваше да бъдат те по предварителни прогнозни данни. С нетърпение се очаква новата житна реколта. Ако е подобна на тази от ечемик, пазарът и особено европейското хлебно зърно могат да бъдат подложени на допълнителен натиск. Понастоящем не е напълно ясно, дали намалението на експортния данък от Русия ще натовари цената на европейската пшеница, или 3-те лота за Египет ще повишат цената. А ето как стоят нещата на на европейската борса в Париж до 12:30 часа българско време в днешния ден. 
 
Във френската столица септемврийският контракт на хлебното зърно отчете плюс 2 евро и 25 цента до 346 евро и 50 цента за тон, а при декемврийските доставки поскъпването беше с 2 евро и 25 цента до 338 евро за тон. Царевицата от августовските доставки покачи цената си с евро и 75 цента до 295 евро за тон.
 
Днес до 12:30 часа българско време рапицата от августовските доставки в Париж добави 4 евро до 669 евро и 25 цента за тон, а тази за ноември поскъпна с 4 евро и 75 цента до 669 и 25 евро за тон. 
 
На селскостопанската борса в Ешборн един тон обезмаслено сухо мляко от августовските доставки струва 2313 евро за тон, маслото се продава за 7300 евро за тон с доставка за юли, а цената на 100 килограма от картофите е 14 евро и 30 цента, бележейки ръст с 20 цента. 
 
Днес цените на петрола се движат в различни посоки. До 12,30 часа българско време американският суров нефт поскъпна с 62 цента до 109 долара и 5 цента за барел, докато сортът Брент се продаваше за 112 долара и 98 цента, отчитайки спад от 52 цента. Природният газ се продаваше за 5 долара и 81 цента за мегаватчас, като цената се покачи с 8 цента.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.