Ръст на бразилския износ

Само за месец май страната е изнесла 15 милиона тона соя

Ръст от 40 % бележи износът на соя от Бразилия през първите пет месеца на годината спрямо същия период на 2019-та. Експортът от януари до края на май възлиза на 49 милиона тона, става ясно от публикуваните от правителството данни.
 
Само за месец май Бразилия е изнесла 15 милиона тона соя, или с 55 на сто повече, отколкото през април. Според наблюдатели причината за този скок е ниската цена на бразилската валута, която е позволила продукцията да бъде по-евтина на международния пазар, особено в конкуренция с американската соя, изнасяна за Китай. За първите пет месеца на годината Народната република е най-големият клиент за маслодайната култура от южноамериканската страна. Както и през миналата година Китай е закупил близо 73 на сто от бразилския експорт.
 
Що се отнася до близкото бъдеще, износителите очакват подобно добри сделки. Въпреки коронакризата пристанищата работят безпроблемно и на пълен капацитет.
 
Освен при соята, Бразилия има и добри резултати при експорта на месо. През първите четири месеца износът на свинско отбелязва ръст от 29 процента до близо 281 хиляди тона.
 
Увеличеният експорт, както и добрите реколти са допринесли за ръст на брутния вътрешен продукт на аграрния сектор през първото тримесечие на 2020 година. В същото време всички други икономически сектори отчитат спад. За периода от 1 януари до 31 април общият показател е минус процент и половина.
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.