1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Ръст в цената на зърнените култури на борсата в Чикаго

Ръст в цената на зърнените култури на борсата в Чикаго

Очаква се с 3,8 на сто по-ниска реколта от царевица спрямо предходната година

Седмицата приключи с рязък ръст в цената на зърнените храни на борсата в Чикаго. Повод за това даде понижаване на прогнозата на американското министерство на земеделието за тазгодишната реколта. САЩ е най-големият производител на царевица в света и износът му е източник на по-голямата част от световната търговия със зърно. По-рано през тази година американското министерство на земеделието прогнозира рекордна реколта на царевица, но комбинацията от неблагоприятни горещини и големи дъждове доведоха до рязка корекция на прогнозите.

Според актуалните данни, реколтата от царевица ще е с 3,8 на сто по-ниска спрямо предходната реколта.

Земеделското министерство на САЩ очаква добив на 12,66 млрд. бушела пшеница, след като само преди месец прогнозите бяха за 13,16 млрд. бушела. Това предизвика поскъпване на декемврийските фючърси с 1,9 на сто до 4,98 долара за бушел.

В рамките на сесията обаче бе достигнато ниво от 5,28 долара за бушел, което не се беше случвало от септември 2008 година насам, пише marketwatch, цитиран от investor.bg.

Силен ръст от 6,6 на сто постигна и цената на соята, която достигна 11,35 долара за бушел. Пшеницата пък поскъпна с цели 9,1 на сто до 7,19 долара за бушел.

Големи вносители на зърно в Близкия Изток и Северна Африка са започнали да се презапасяват, което допълнително тласка цените на стоковите борси нагоре.

Може да следите актуалните борсови цени в рубрика Борси и Тържища на портала!

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.