1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Расте потреблението на месо у нас

Расте потреблението на месо у нас

Българинът е консумирал средно 32 кг месо и 15 кг месни продукти през 2010 г.

Българинът е консумирал средно 32 кг месо и 15 кг месни продукти през 2010 г., което е рекорд за последните 11 години. Това сочат анализи на една от най-големите компании за производство на месни изделия в България „Меком” АД Силистра, базирани на данни от Националния статистически институт (НСИ).

За сравнение най-малко месо българите са консумирали през 2001 г., когато на всеки човек се е падало само по 21 кг месо и 10 кг месни продукти за година.

В момента страни като Германия, Франция и Италия имат средна консумация на месо и месни продукти от около 90 кг на глава от населението, докато Испания е своеобразен европейски рекордьор по този показател с над 110 кг на човек.

В Източна Европа най-много месо консумират в Сърбия – около 80 кг на човек. Гърците ядат по над 70 кг месо и месни продукти годишно, Румънците – над 60 кг, а Турция е последна от нашите съседи със само около 25 кг годишно.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.