1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Реколта 2017 при зърнените култури

Реколта 2017 при зърнените култури

Какви са прогнозите за цените?

Пламен Пенчев, един от големите земеделски производители от района на Бяла Слатина направи анализ на пазарната ситуация. 

Към момента хлебна пшеница в района на област Враца, миналогодишна реколта се търгува на цена от 320 лв/т. Основателни или не слуховете са, че по време на жътва цената й ще падне до 250 – 260 лв/т. „Дано не се случи така – дано цените да не паднат под тези нива. Според мен земеделските производители трудно ще издържат на такива цени“, сподели Пенчев.

Като се махнат разходите за  рентата на земята и останат вложенията за обработки, препарати за растителна защита и торове сметката е 90 лв/дка. „Предстои още поне едно пръскане с фунгицид. В зависимост от метеорологичните условия може да бъдат и две. Ако настъпи пик на нападения от дървеници ще има и пръскане с инсектицид за дървеници. Това слага още около 10 лв/дка, т.е. пшеницата ще стъпи около 100 лв/дка“, каза Пламен Пенчев. 

Печалбата е 20 лв/дка и не е достатъчна за реинвестиции. За поредна година и цените на пшеницата са ниски. До момента рапицата в северната част на страната, за разлика от южната, се развива много добре, но тя едва ли ще компенсира ниската цена на зърното. „Не мисля, че може да стигне 900 лв/тон. Според мен ще бъде около 720 лв/тон“, коментира Пенчев.

Цената на слънчогледа от старата реколта се е сринала на нива между 680-670 лв/т от 700 лв. преди две седмици в разгара на сеитбената кампания. Цената на царевицата е стабилно ниска - 310 лв/т.

Автор: Диана Александрова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.