1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Рекордна реколта кафе в Бразилия

Рекордна реколта кафе в Бразилия

Най-голямата икономика в Латинска Америка претърпя най-дълбоката си рецесия в историята през 2017 година

Бразилските износители на кафе опитват да намерят корабен капацитет за транспортиране на тазгодишната рекордно висока реколта, пише capital.bg. Това може да доведе до закъснения в доставките по целия свят. По-големият обем на доставките обаче ще ограничи краткосрочните последици от забавянето им и няма да се отрази на цената на кафето, която е на 12-годишно дъно.

Бразилските производители на кафе очакват да добият рекордните 3.6 млн. тона кафе за годината, което е значителен ръст спрямо добитите през 2017 г. 2.7 млн. тона. Износителите заявиха, че контейнерните кораби нямат капацитета да поемат незабавно огромния обем зърна, който пристига на най-големите пристанища за износ, като Сантос и Рио де Жанейро. Това означава, че те ще трябва да чакат до 8 седмици, за да изнесат продукцията си.

Доставките за щатския вносител на кафе Unique Coffee Roasters, планирани за началото на септември, са отложени с един месец заради проблема с недостига на кораби, каза Джоузеф Ферара, директор на отдел "Кафе и операции" в компанията. "Това се случва на всички и не е нещо, което вносителите могат да контролират. Можем да се справим със забавянето", добави Ферара.

Забавянето на доставките идва, след като вносът на кафе от Бразилия в световен мащаб е намалял с 6.6% през първата половина на 2018 г., достигайки 6-годишно дъно. Това показват данните на комисията по международна търговия. Асоциацията на износителите на кафе в Бразилия Cecafé заяви в последния си месечен доклад, че през юли доставките, които са нараснали с 28% спрямо година по-рано, биха могли да бъдат още по-големи, ако не бяха "трудностите с пристанищата".

Най-голямата икономика в Латинска Америка претърпя най-дълбоката си рецесия в историята през 2017 г., заради което намали вноса и следователно намали наличността на контейнери за износ. От това засегнати са само стоки като кафе и захар, които трябва да се опаковат предварително. Неопакованите товари не са изправени пред проблеми с транспортирането. Не е ясно дали ще се подобри наличността на контейнерни кораби в бъдеще, тъй като икономиката на страната продължава да се забавя и вносът й остава нисък.

И докато продажбите на кафе в Бразилия достигнаха до 38% от продукцията до 7 август, коeто е ръст от 4% спрямо същия период на предходната година, според данните на Safras & Mercado цените на кафето сорт арабика са паднали до 12-годишно дъно, предимно заради натиска от слабата бразилска валута.

Очаква се ниската цена да намали продажбите на земеделските производители, което би могло да спомогне за облекчаването на режима с доставките. Засега затруднението се изостря от огромната реколта през тази година, каза един от най-големите износители, добавяйки, че не може да се намерят допълнително контейнери, освен след предварително съгласувано разпределение с корабособствениците.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.