1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Рекордно ниска консумация на месо в Германия

Рекордно ниска консумация на месо в Германия

През 2020 година консумацията на месо в Германия е паднала до най-ниското си ниво за последните 30 години – 57 килограма на глава от населението. Това означава, че всеки жител на Федералната република е изял по 760 грама по-малко, отколкото през 2019-та, сочат данните на земеделското министерство.
 
Най-голям спад има при консумацията на свинско месо – минус 940 грама. Далеч по-добре се представят говеждото и телешкото, където намалението е с 40 грама спрямо по-миналата година. За разлика от червените меса, при пилешкото има ръст от 180 грама на глава от населението.
 
Спад отчитат както производството, така и външната търговия с месо и месни продукти. През 2020-та в кланиците са предадени животни с общо тегло от 8 и половина милиона тона, което е с близо два процента по-малко, отколкото година по-рано. Тук най-големият минус е регистриран при говеждото – с 3 на сто, докато при свинското производството се е свило с 2 процента. Както при консумацията, ръст има и при производството на пилешко, като увеличението е с 1,5%.
Ведомството на Юлия Кльокнер отчита, че по време на пандемията през миналата година има значително намаление на износа и вноса на месо. Импортът на живи животни е с 15% надолу, а при експорта има минус 11 на сто. Вносът и износът на месо, колбаси и консерви са се свили със 8, респективно 7%.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.