1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Рекордно поскъпване на оранжерийните домати

Рекордно поскъпване на оранжерийните домати

Производители обясняват, че тази година много от продукцията е унищожена, друга - компрометирана

Рекордно поскъпване на оранжерийните домати регистрира Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ), която отразява цените на храните на едро. В рамките на малко над 20 дни – от 1 до 29 юли 2016 г. зеленчукът поскъпва с над 9% - от 1,41 до 1,55 лева за килограм, показват данните. Само за изминалата седмица доматите поскъпват с 2,6%, а на годишна база цифрите са още по-фрапиращи – данни на Министерство на земеделието показват, че миналия юли оранжерийните домати по борсите са били над два пъти по-евтини в сравнение със сега - на 24 юли 2015 г. цената им е била 0,67 лв./кг на фона на 1,55 лв./кг на едро към момента.

Производители обясняват, че тази година много от продукцията е унищожена, друга - компрометирана. Това се дължи не само на резките климатични промени – студен и дъждовен май и впоследствие част от юни и тежки жеги през последните седмици, но и на насекоми, които увреждат плода.

През седмицата индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро, се повишава с 2,3% до 1,329 пункта, съобщава още от ДКСБТ. Поскъпване регистрират яйца, краве сирене, пиле замразено, ориз, кренвирши, банани и лук. Въпреки че поевтиняват с 1,6% до 4,21 лева за килограм на едро, лимоните по пазарите са най-скъпата стока с цени над 6 лева за килограм на дребно, показва проверка на „Труд“.

Българските оранжерийни краставици поевтиняват с 2,7% до 1,45 лв. средно за килограм на едро, а картофите се продават по 0,58 лв./ килограм. Най-осезаемо поевтиняване регистрират зелените чушки (- 16%), чиято цена на едро пада под лев за килограм.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.