1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Румъния увеличава капацитета на дунавските си пристанища

Румъния увеличава капацитета на дунавските си пристанища

Идеята ще бъде осъществена въпреки руските атаки срещу украински пристанища на другия бряг на река Дунав

През следващите два месеца Румъния иска да удвои капацитетите на главното си черноморско и на дунавските си пристанища, за да улесни износа на украинска селскостопанска продукция. Това съобщи премиерът на северната ни съседка Марчел Чолаку в интервю за британски вестник.
 
Идеята ще бъде осъществена въпреки руските атаки срещу украински пристанища на другия бряг на река Дунав, по която минава румънско-украинската граница, уточни Чолаку и допълни, че усилията ще се насочат към капацитета на пристанище Констанца, както и към водните пътища към него.
 
За целта Румъния ще драгира реката и ще разшири пристанищната инфраструктура, което ще позволи преминаването и на по-големи плавателни съдове. Така увеличените възможности на пристанище Констанца и на другите маршрути за транзит на украинското зърно ще помогнат износът да скочи два пъти до 4 милиона тона месечно. За да се предпазят корабите от руски атаки, те ще могат да минават през нощта, а трафикът ще се увеличи до минимум 14 кораба на ден. На следващ етап Румъния смята да отвори нови гранични пунктове с Украйна и да подобри железопътната си мрежа и гарите по границата, за да ускори транзита.
 
Нарасналите военни и инфраструктурни разходи, свързани с войната в Украйна, оказват влияние върху бюджета на страната, признава румънският министър-председател. Според централната банка в Букурещ бюджетният дефицит тази година ще достигне 7,5 процента от брутния вътрешен продукт, което е много над целта от 4,4 на сто. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.