1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Русия намалява износа заради по-слаба реколта

Русия намалява износа заради по-слаба реколта

Досегашната прогноза беше за 130 милиона тона

Руската зърнена реколта може да се окаже по-слаба от миналогодишната, предупреждават от земеделското министерство в Москва. Затова през новата стопанска година страната ще намали износа.
 
В съобщение на земеделския министър Дмитрий Патрушев се казва, че ведомството е на път да редуцира прогнозата си за настоящата кампания. На много места в страната, където жътвата вече е приключила, добивите не отговарят на очакванията, а на други прибирането на реколтата е затруднено заради проливни дъждове.
 
Досегашната прогноза беше за 130 милиона тона, след 121 милиона тона през миналата година. На базата на тези количества Москва смяташе да изнесе минимум 50 милиона тона. През изтеклата стопанска година експортът достигна почти 39 милиона тона, от които 33 милиона тона пшеница. Сега обаче от ведомството на Патрушев не са убедени, че реколтата ще бъде в очаквания размер, което означава, че и експортът няма да достигне прогнозираните нива.
 
Ето защо министерството смята да преразгледа плановете си за износ, като основната цел е да гарантира снабдяването на вътрешния пазар. Първата стъпка в тази посока е вдигането на износното мито за пшеница с 13 процента, което влиза в сила на 10 август. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.