1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Русия намалява вноса на мляко

Русия намалява вноса на мляко

Русия и тази година ще има увеличение на млекопроизводството и ще намали вноса на млечни продукти. Това заяви земеделският министър Дмитрий Патрушев на международен форум за млякото в Москва.

За последните шест години производството на мляко в Русия е нараснало дотолкова, че вносът е паднал с повече от 30 процента, посочи Патрушев. През 2018 година импортът е намален със 7 на сто до близо 6 и половина милиона тона, цитира министърът статистическите данни.

От агроведомството в Москва твърдят, че през миналата година производството на мляко в страната се е увеличило с процент и половина до 30 милиона тона. Този добър резултат позволявал Русия отново да излезе като износител на млечни продукти на международния пазар, изтъкна министърът. 60 на сто от експортираните количества се насочват към партньорите в рамките на Евразийския икономически съюз. През 2018-та са сключени и спогодби за достъп до перспективния китайски пазар, както и за доставки за Турция и Тунис, похвали се аграрният министър.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.