1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Русия няма да удължава забраната за износ на зърно

Русия няма да удължава забраната за износ на зърно

Пазарни анализатори очакват ембаргото да продължи до 2012 г.

Руското министерство за икономическо развитие вярва, че няма да бъде необходимо да удължава забраната за износ на зърно, която наложи миналото лято, съобщи Риа Новости.

 „Не виждаме причина да удължаваме ембарго”, коментира заместник-министърът Андрей Слепньов, като добави, че финалното решение ще бъде взето в най-скоро време.

Миналата година в Русия бе отчетена най-лошата година по отношение на метеорологични условия. Сушата повлия негативно на реколтата и принуди правителството да забрани износа на пшеница, царевица, ръж, ечемик и брашно. Първоначално забраната трябваше да бъде в сила до декември 2010 г., но в последствие бе удължена до 30 юни 2011 г.

През февруари министърът на земеделието Елена Скриник заяви, че възобновяването на износа ще бъде дискутирано през октомври, когато ще бъде ясно колко е реколтата за текущата година. По нейните думи Русия има нужда от 85 тона добив, за да може да премахне ембаргото.

В ранната пролет Зубков посочи, че не изключва продължаване на срока до края на 2011 г. Някои пазарни анализатори също очакват ембаргото да продължи до 2012 г.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.