1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Русия обмисля да обяви бананите за социално значим продукт

Русия обмисля да обяви бананите за социално значим продукт

Вносът на банани в Руската федерация през последните години е възлизал на 1,3-1,5 милиона тона годишно

Бананите могат да станат социално значим продукт в Русия и вносните мита върху тях могат временно да бъдат премахнати. Това съобщи в. "Известия", позовавайки се на протокол от заседанието на правителствената комисия за икономическо развитие, председателствано от министъра на икономическото развитие Максим Решетников.
 
"Министерството на икономическото развитие да проучи въпроса за възможността за класифициране на бананите като социално значими стоки в рамките на работната група за митническо регулиране и ответни мерки във външната търговия“, се казва в документа, който е на разположение на изданието и е одобрен от първия вицепремиер Андрей Белоусов.
Освен това в протокола се посочва временно нулиране на митническата ставка за бананите, която сега е 4%, но не по-малко от един евроцент и половина за 1 кг.
 
Вносът на банани в Руската федерация през последните години е възлизал на 1,3-1,5 милиона тона годишно, а Еквадор е бил един от най-големите доставчици. Въпреки това, както отбелязва в. "Известия", пратките на южноамериканската страна за Русия през 2022 г. са намалели с 4,54 милиона кашона, което провокира увеличение на цените на дребно на бананите. Стандартният кашон с банани тежи всяка – 18 килограма, 140 грама.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.