1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Русия обвинява Беларус в нарушаване на ембаргото

Русия обвинява Беларус в нарушаване на ембаргото

Според руските власти, през миналата година Беларус е изнесла за Русия 1 милион тона плодове и зеленчуци, 40 процента от които са били от трети държави

Беларус е изходен пункт за нелегален внос на ембаргови хранителни стоки в Русия. Това обвинение отправи московският земеделски министър Александър Ткачов към западните си съседи.

По думите на Ткачов Беларус злоупотребявала с позицията си на член на Евразийския икономически съюз, в който, освен Русия и Беларус, членуват още Армения, Казахстан и Киргизстан. Според руските власти, през миналата година Беларус е изнесла за Русия 1 милион тона плодове и зеленчуци, 40 процента от които са били от трети държави. Московските фитосанитарни власти са доказали, че повечето ябълки и гъби са от Полша, а зеленчуците са отгледани в Холандия, Белгия, Франция и други страни от Европейския съюз.

При граничните проверки били открити и животински продукти, реекспортирани от Беларус към държавите от Евразийския икономически съюз. Повечето храни, определени от Москва като контрабандни, попадат под руската забрана за внос, наложена на Европейския съюз, Съединените щати и други западни държави, заради санкциите във връзка с конфликта в Украйна. Отношенията между Русия е Беларус са обтегнати от няколко месеца, не само заради контрабандата, но и заради условията, при които Минск пропуска руския природен газ към Западна Европа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.