1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Русия опитва да продаде открадната от Украйна пшеница

Русия опитва да продаде открадната от Украйна пшеница

Според украински медии още два руски кораба с откраднато зърно са в Средиземно море, търсейки купувачи

Русия се опитва да продаде откраднато от Украйна зърно, засега без успех. Кораб с 30 хиляди тона пшеница, потеглил от Севастопол, вече е обиколил няколко пристанища в Средиземно море, но не е могъл да разтовари зърното.
 
Украински медии съобщават, че корабът първо е спрял в Египет, а след това в Ливан, но и двете държави са отказали да купят пшеницата. Причината е, че от Киев оповестиха, че по всяка вероятност става дума за откраднато от източна Украйна зърно, което е накарало търговците в Ливан и Египет да отхвърлят офертата. В момента корабът е на котва пред бреговете на сирийското пристанище Латакия. Засега не се съобщава каква е реакцията на сирийските власти. 
 
Според украински медии още два руски кораба с откраднато зърно са в Средиземно море, търсейки купувачи. В свое изявление украинският външен министър Дмитри Кулеба осъди тези опити и обвини Москва в тройно престъпление. Първо Русия бомбардирала Сирия, след това окупирала част от Украйна, а сега иска да продаде украинска пшеница в Сирия. Кулеба изтъква, че всеки, който участва в продажбата, транспорта и покупката на това зърно, се превръща в съучастник на агресора. По думите му Русия е откраднала вече половин милион тона пшеница и царевица от украинските силози и ги прехвърля на Крим, където стоката се товари в пристанището на Севастопол, за да изглежда, че е произведена в Русия. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.