1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Русия планира да продаде над 1 милион тона зърно

Русия планира да продаде над 1 милион тона зърно

Мярката има за цел да сложи край на повишаването на цените заради сушата това лято

Руското правителство планира да продаде на пазара над 1 милион тона зърно от стратегическите си резерви до края на годината, за да сложи край на повишаването на цените заради сушата това лято, посочи днес руският вицепремиер Аркадий Дворкович, цитиран от Франс прес.

Според нашата оценка в рамките на интервенцията на пазара може да бъдат пуснати допълнително 1.2 милиона тона до края на годината. Ще ни останат 3 милиона тона резерви, от които ще имаме нужда догодина, заяви Аркадий Дворкович.

От края на октомври на пазара са пуснати 350 000 тона в азиатската част на Русия, от които около 313 000 тона са продадени на цени между 10 и 12 процента по-ниски от пазарните, пише "Дневник". Цените са се стабилизирали в трите административни региона, в които са били осъществени тези интервенции на пазара, а в други - растежът им се е забавил, констатира Дворкович.

Русия бе засегната от изключително тежка зима, последвана от суша през лятото. Москва предвижда зърнeна реколта от 71.7 милиона тона спрямо 94.2 милиона през 2011 година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.