1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Русия регулира износа на пшеница с променливи мита

Русия регулира износа на пшеница с променливи мита

Освен плаващото мито, от другата седмица влиза в сила и фиксирана ставка

На фона на галопираща инфлация, особено при хранителните продукти, Москва отбелязва застой. От началото на юни износът на пшеница ще бъде регулиран с променливи мита, които ще зависят от експортната цена на суровината.
 
От съобщение на министъра на икономиката Максим Решетников става ясно, че износно мито ще има само, когато цената е над определен от правителството праг. В момента той е 200 долара за тон, като над тази сума разликата ще се облага със 70 %. Това означава, че при цена от 300 долара, износителят ще трябва да внесе в хазната 70 долара, или 58 евро. За последно такава цена за руската пшеница беше постигната на 18 януари тази година, като това беше най-високото ниво от 6 години насам. След това цените започнаха постепенно да падат.
 
Освен плаващото мито, от другата седмица влиза в сила и фиксирана ставка от 25 евро на тон, която на 1 март ще се повиши до 50 евро. В зависимост от резултатите от тази мярка правителството ще реши дали да я въведе и за износа на ечемик и царевица. Засега се обсъжда вариант, при който допълнителното облагане на експорта на тези две суровини да започва от прага от 185 долара. На 1 април ще влезе в сила ново правило, което задължава износителите на пшеница предварително да обявяват планираните за експорт количества.
Международните борси вече реагираха на руските планове, които доведоха до временно поскъпване на зърнените култури. Ефектът се оказа краткотраен, тъй като цените търсят своята посока. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.