1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Русия ще възобнови вноса на свинско месо от Бразилия в края на този месец

Русия ще възобнови вноса на свинско месо от Бразилия в края на този месец

Преди ембаргото Бразилия изнасяше средно по 22 хиляди тона свинско за Русия

Русия ще възобнови вноса на свинско месо от Бразилия в края на този месец, обяви бразилският министър на земеделието на конференция в Сао Пауло. По думите му това е станало възможно, след като двете страни са постигнали съгласие по някои технически въпроси.

Русия спря вноса на свинско месо от Бразилия през август 2014 година, след като наложи ембарго върху храни и аграрни продукти от редица страни. По данни на федералните митнически власти, вносът на свинско месо в Русия през първите 6 месеца на годината е паднал до 36 хиляди тона, в сравнение с близо 148 хиляди тона за първото полугодие на 2017-та.

Преди ембаргото Бразилия изнасяше средно по 22 хиляди тона свинско за Русия. На конференцията в Сао Пауло министър Блайро Магѝ съобщи, че преговаря с Южна Корея и Република Южна Африка, за да получи достъп до тамошните пазари на свинско.

Нови възможности за износ се откриват и пред британските свинефермери, след като Тайван отвори за пръв път пазара си за свинско месо от Обединеното кралство. След дълги преговори Тайпе и Лондон сключиха споразумение, позволяващо Великобритания да доставя месо на стойност повече от 60 милиона евро през следващите пет години. На тайванския пазар  британските доставчици ще могат да продават най-вече части, за които на вътрешния пазар няма достатъчно търсене – например карантия и сланина.

Миналия месец Китай вдигна забраната за внос на британско говеждо, наложена преди повече от 20 години заради болестта "луда крава". Прогнозираната стойност на износа през следващите 5 години е близо 280 милиона евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.