1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Русия спира износа на амониев нитрат

Русия спира износа на амониев нитрат

Голяма част от руския износ обикновено е насочена и към западна Европа

Световните цени на торовете продължават да се покачват. Една от причините е, че Русия спря износа на амониев нитрат, един от най-често използваните азотни торове.
 
Засега забраната за износ ще важи до 1 април и има за цел да осигури достатъчно количества за руското земеделие, както и да контролира цените на вътрешния пазар. Подобна мярка наскоро предприе и Китай, където до юни няма да експортира фосфатни торове.
 
Спирането на руския износ още повече ще намали предлагането на световния пазар и в резултат цените ще се вдигнат, коментират анализатори. Сред най-засегнатите ще са Европейският съюз и Бразилия. Южноамериканската страна е най-големият вносител на руски амониев нитрат и се нуждае от азотни торове, за да гарантира втората реколта от царевица, която се сее след прибирането на соята.
 
Голяма част от руския износ обикновено е насочена и към западна Европа, а една евентуална инвазия в Украйна ще изостри ситуацията, тъй като в такъв случай Брюксел е готов да наложи сурови санкции срещу Москва. 
През първата седмица на февруари цените на торовете в Съединените щати са на най-високото си ниво от пет месеца насам. В същото време Индия съобщава, че изчаква с поръчките на карбамид, което ще засили търсенето през първото полугодие на 2022-а. Поевтиняване на торовете не се очертава, поне до средата на годината, смятат експертите. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.