1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Русия увеличава приходите си със 70%

Русия увеличава приходите си със 70%

Експерти прогнозират, че през 2023 година Федерацията няма да може да се възползва от високите цени на торовете

През първите 10 месеца на 2022 година Русия е увеличила приходите си от експорт на изкуствени торове със 70% до 17 милиарда долара, показва анализ на Организацията по прехрана и земеделие на ООН. Изнесеното количество е намаляло с 10%, въпреки че заради наложените от Запада санкции анализатори очакваха то да се свие много по-силно.
 
Санкциите бяха въведени с идеята по този начин да се отслаби руската икономика и войната в Украйна да стане непосилна за страната. Заради екстремното поскъпване на суровините обаче Русия продължава да отчита големи приходи от износа на торове, които може да произвежда евтино, тъй като разполага с достатъчно природен газ, необходим за производството. 
 
В същото време фермерите в Европейския съюз бяха изправени пред недостиг на торове, а в бедните страни ситуацията е още по-драматична, тъй като високите цени застрашават доставките. Ето защо още през ноември от ФАО поискаха да се улесни износа на руски торове за тези държави. Месец по-късно Европейският съюз одобри деветия си пакет от санкции срещу Москва, в който са предвидени редица изключения за аграрния сектор. Сред тях е размразяването на авоари на физически лица и фирми, които играят важна роля в международната търговия със селскостопанска продукция и храни. Вместо за Европейския съюз, Русия сега изнася своите торове за страни като Индия, Турция и Виетнам. 
 
Експерти прогнозират, че през 2023 година Федерацията няма да може да се възползва от високите цени на торовете, тъй като те постепенно падат в следствие на мекото време, драстично поевтинелия природен газ и пълните газохранилища. Това накара западните компании да възстановят производството, намалено или изцяло прекратено през миналата година заради скъпия газ. Това означава, че търсенето на руски торове ще намалее. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.