1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Руската забрана за внос на зеленчуци не е съвместима с приемането на страната в СТО, заявиха от ЕС

Руската забрана за внос на зеленчуци не е съвместима с приемането на страната в СТО, заявиха от ЕС

Русия започна преговори за влизане в Световната търговска организация през 1993 г.

Руската забрана за внос на всички видове пресни зеленчуци от ЕС не отговаря на правилата за приемане в Световната търговска организация (СТО), заяви посланикът на ЕС, докато Москва се опитва да се включи в организацията през настоящата година, предаде АФП.

Фернандо Валенсуела, ръководителят на делегацията на ЕС в Русия, призова Москва да вдигне възможно най-скоро забраната, наложена заради случаите на заразяване с потенциално смъртоносната бактерия ешерихия коли в Германия.

„Русия иска да се присъедини и ние се надяваме тя да се присъедини към СТО в близко бъдеще”, заяви Валенсуела на пресконференция. „Един от аспектите на присъединяването към СТО са множество разпоредби и със сигурност забраната, наложена от санитарните власти на Русия, не отговаря на тези правила”, допълни дипломатът.

Русия започна преговори за влизане в СТО през 1993 г. и остава най-голямата икономика, която е извън базираната в Женева организация, но се надяваше най-сетне да завърши преговорите за членство през настоящата година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.