1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. С 10-15 стотинки по-скъпо се продава гроздето тази година на пазара в Благоевград

С 10-15 стотинки по-скъпо се продава гроздето тази година на пазара в Благоевград

Причината за поскъпването според търговците е в по-слабата реколта заради сушата това лято

С 10-15 стотинки по-скъпо се продава гроздето тази година на пазара в Благоевград в сравнение с миналата. Причината за поскъпването според търговците е в по-слабата реколта заради сушата това лято, но пък качеството на реколтата е много по-добро.

На българския пазар вече се предлагат френски и италиански сортове грозде, които са по-скъпи от българските с 30-40 стотинки. Най-ароматната ракия според производители от Благоевград става от френския бял винен сорт грозде "Мускат Отонел", информира БНТ.

Килограм грозде от сортовете Мерло и Каберне се продава за 90 стотинки. По-скъпо е френското "Сира", което върви на левче. Белите сортове на пазара в Благоевград идват от Карнобат и се продават по 1.20 лева. Търговците дори предлагат да смилат гроздето на място срещу 5 стотинки за килограм.

Търговията с грозде тази година започна с две седмици по-рано заради сушата. Ако стои още по масивите има опасност да изсъхне. Купувачи разказаха, че не се притесняват от поскъпването, защото не взимали за производствени нужди, а за домашни. На пазара в Благоевград съветват хората тази година да не слагат захар, защото гроздето е достатъчно сладко.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.