Причината за поскъпването според търговците е в по-слабата реколта заради сушата това лято
С 10-15 стотинки по-скъпо се продава гроздето тази година на пазара в Благоевград в сравнение с миналата. Причината за поскъпването според търговците е в по-слабата реколта заради сушата това лято, но пък качеството на реколтата е много по-добро.
На българския пазар вече се предлагат френски и италиански сортове грозде, които са по-скъпи от българските с 30-40 стотинки. Най-ароматната ракия според производители от Благоевград става от френския бял винен сорт грозде "Мускат Отонел", информира БНТ.
Килограм грозде от сортовете Мерло и Каберне се продава за 90 стотинки. По-скъпо е френското "Сира", което върви на левче. Белите сортове на пазара в Благоевград идват от Карнобат и се продават по 1.20 лева. Търговците дори предлагат да смилат гроздето на място срещу 5 стотинки за килограм.
Търговията с грозде тази година започна с две седмици по-рано заради сушата. Ако стои още по масивите има опасност да изсъхне. Купувачи разказаха, че не се притесняват от поскъпването, защото не взимали за производствени нужди, а за домашни. На пазара в Благоевград съветват хората тази година да не слагат захар, защото гроздето е достатъчно сладко.