1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. С 1,4% се покачи цената на охладеното пиле в супермаркетите

С 1,4% се покачи цената на охладеното пиле в супермаркетите

Продуктът се търгуваше за 5,04 лв./кг

 

Като цяло, през периода 30 юли – 6 август 2014 г. средните цени по веригата на предлагане на пилешко месо за страната остават същите или са малко под нивата от предходната седмица. Изключение прави само средната цена на дребно на охладеното пиле в големите търговски вериги, при която е налице несъществено покачване. Това показват данни на ДКСБТ.

 

Пиле-замразено

Средната цена на едро на замразено пиле на тържищата в страната намалява с 0,5% спрямо предходната седмица, до 4,10 лв./кг. По области, цените се движат в границите от 3,78 лв./кг (Велико Търново) до 4,70 лв./кг (Благоевград). В седем от областните центрове се наблюдава седмично понижение на цените на едро на замразено пиле, в рамките на 0,2% (Хасково) – 8,7% (Добрич). В същото време, в други четири области е налице поскъпване на продукта от 0,3 до 2,8%, най-чувствително в Силистра.

 В големите търговски вериги (ГТВ) цените на дребно на замразеното пиле са в интервала от 4,54 лв./кг (Кюстендил) до 5,10 лв./кг (Добрич). В десет от областите се отчитат седмични ценови колебания, в границите от -8% (Варна) до +3,4% (Бургас, Сливен и Ямбол). Средно за страната, цената на дребно на замразеното пиле в ГТВ намалява с 1% на седмична база, до 4,74 лв./кг.

През изминалата седмица цените на дребно на замразеното пиле в ГТВ са средно с 0,64 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата в тази посока достига до 1,02 лв./кг във Велико Търново. В област Благоевград цените на продукта в ГТВ са по-ниски от тези на едро с 0,08 лв./кг.

Средната цена на дребно за страната на замразено пиле в другите търговски обекти (ДТО) остава без промяна спрямо предходната седмица – 5,03 лв./кг. По области, стойностите са в диапазона от 4,60 лв./кг (София) до 5,50 лв./кг (Силистра). Леко седмично намаление на цените се регистрира в Шумен (с 1,1%) и Софи (с 2,1%), а покачване – в Сливен (с 0,4%) и Добрич (с 1%).

Цените на дребно на замразеното пиле в ДТО са средно с 0,93 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата достига до 1,50 лв./кг в Силистра.

За наблюдавания период средната за страната цена на замразеното пиле в ДТО е по-висока от тази в ГТВ с 6,1%.

Пиле – прясно, охладено

Средната цена на едро на охладеното пиле за страната е 4,63 лв./кг, незначително по-ниска в сравнение с предходния седмичен период (с 0,4%). Предлагането на едро на продукта по тържищата е в ценовия диапазон от 4,06 лв./кг (Пловдив) до 4,89 лв./кг (София). В три от областите се наблюдава седмично повишение на цените на едро с между 0,4 и 2,1% (Благоевград), докато в Кърджали и Пловдив стойностите намаляват, съответно с 1,1 и 12,3%.

При търговията на дребно с охладено пиле в големите супермаркети се наблюдава покачване на средната стойност за страната с 1,4% на седмична база, до 5,04 лв./кг. По области, цените в ГТВ са в границите от 4,69 лв./кг (Шумен) до 5,24 лв./кг (Видин, Враца, Монтана, Разград, Русе, Силистра, Смолян и Търговище). Спрямо предходния седмичен период, в девет от областите се наблюдава увеличение на цените, достигащо до 7,2% във Видин, а в пет – намаление, най-съществено в Габрово, Ловеч и Плевен (с по 2%). 

Цените на дребно на охладеното пиле в ГТВ са средно с 0,41 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата в тази посока варира от 0,08 лв./кг в Перник до 0,94 лв./кг в Търговище. Изключение прави София, където цените на продукта в големите супермаркети са с 0,10 лв./кг по-ниски от тези на едро.

В по-малките търговски обекти цените на дребно на охладеното пиле са в границите от 4,80 лв./кг (Сливен) до 5,44 лв./кг (Стара Загора). В три области се наблюдава седмично увеличение на цените на охладеното пиле в ДТО в рамките на 1 – 2,1% (Варна и Сливен). Продуктът поевтинява в Ямбол и София, съответно с 1 и 2%.

Цените на дребно на охладеното пиле в ДТО са средно с 0,45 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата е от 0,06 лв./кг в София до 0,81 лв./кг в Пловдив.

През изтеклата седмица цените на охладеното пиле в ГТВ са средно с 0,8% по-ниски от тези в ДТО. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.