1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. С 28% е намалял износът на шампанско в света през 2009 г.

С 28% е намалял износът на шампанско в света през 2009 г.

Индустрията е спасена чрез големи заеми от банките на обща стойност около 1 милиард евро

Износът на шампанско е паднал с 28% миналата година в разгара на глобалната икономическа криза, в една "катастрофална" година за промишлеността, посочва Френската федерация на износителите на вина и спиртни напитки (FEVS), предаде БГНЕС.

Клод дьо Жувансел, ръководител на FEVS, заяви, че възстановяването на пазара през 2010 г. ще бъде "слабо". Той допълни, че износът ще нарасне с най-много 5 процента. Общите приходи от износа на вина и спиртни напитки са паднали със 17 на сто, до 7,7 милиарда евро, сочат данните на FEVS, а големите имена като Mumm (-11 на сто) и Bordeaux (-23 процента) са били сред най-сериозно засегнатите. Износът е паднал с 23 процента за Великобритания и с 30 на сто за САЩ.

От своя страна Жислен дьо Монголфие, експерт по шампанското на FEVS, посочи, че индустрията е била спасена единствено чрез големи заеми от банките на обща стойност около 1 милиард евро (1,4 млрд. долара).

През 2008 година пазарът на шампанско в света бе нараснал значително. България също бе част от тази тенденция  като у нас за 2007 г. са били внесени 24 000 бутилки квалитетно шампанско, което е ръст от 40%.

Историята на Mumm е свързана с кралски фамилии. Компанията е основана през 1827 г., а 1875 е създадена емблематичната бутилка Cordon Rouge. Днес годишното производство на Mumm възлиза на 8 млн. бутилки, а в 25-километровите подземни изби на компанията се съхраняват 24 млн. бутилки с шампанско.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.