1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. С 514 лв. месечно преодоляваме бедността

С 514 лв. месечно преодоляваме бедността

Това сочат данни от изследване на КНСБ за трудовия климат

Среден чист доход от 514 лева месечно би осигурил на българите чувството, че не са бедни.

Това сочат данни от изследване на КНСБ за трудовия климат, представени от президента на синдиката Пламен Димитров и директора на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любен Томев, съобщи БиТиВи.

Националното представително изследване на трудовия климат е първото от предвидените четири до 2013 година. Индексът от 0 до 100 е измерител на материални и нематериални индикатори за удовлетвореност.

Проучването е oсъществено в периода ноември -декември 2010 г., като са били интервюирани общо 3 300 души. Едва 2,5% от анкетираните смятат, че сегашната официална линия на бедност от 211 лева е реална. Според 96,6% тя трябва да е значително по-висока.

Кризата разширява базата на бедността, като проблемът се е задълбочил през 2010 г., сочи друг извод на изследването. Близо 60% от участващите в проучването изпитват затруднения с доходите, които получават, а за 26% от тях те са сериозни.

На абсолютното дъно на бедността са 9,5% от респондентите, докато през 2009 г. като такива се оценяват 8,7 процента. Само 1% от българските работници казват, че живеят добре, допълва money.bg.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.