1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. С близо 1% се понижи цената на олиото в малките магазини

С близо 1% се понижи цената на олиото в малките магазини

Продуктът се търгуваше в ценовия интервал от 2,08 лв./литър до 2,75 лв./литър

Редовният ценови анализ на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата показва,че в периода 2 – 9 юли 2014 г. средните цени на рафинираното слънчогледово олио за страната на едро и на дребно в по-малките търговски обекти бележат леко понижение, докато тези на дребно в големите супермаркети са малко над нивото спрямо предходната седмица.

Средната цена на едро на слънчогледовото олио намалява с 0,5% на седмична база до 1,99 лв./литър. На тържищата в различните областни центрове олиото се търгува на цени от 1,78 лв./литър до 2,27 лв./литър (Варна). В осем от областите, в които е налице предлагане на едро, се регистрира седмично понижение на цените в рамките на 0,5 – 5,3% (Хасково). Поскъпване на олиото се наблюдава в шест области, в рамките на 0,5 – 4,8% (Монтана).

В големите търговски вериги (ГТВ) продуктът се предлага в ценовия интервал от 2,09 лв./литър (Шумен) до 2,64 лв./литър (Бургас). В девет от областите се наблюдава повишение на стойностите с между 1,9 (Бургас) и 4,5% (Хасково) на седмична база. В други пет области е налице поевтиняване на продукта, в рамките на 0,4 – 3,2% (Габрово). В резултат, средната за страната цена на дребно на слънчогледовото олиото в ГТВ се повишава с 1,3% спрямо предходната седмица, до 2,42 лв./литър.

В по-малките магазини рафинираното олио се търгува в ценовия интервал от 2,08 лв./литър (Шумен) до 2,75 лв./литър (Монтана). Изменение на цените спрямо предходната седмица се регистрира в шест от областите. В пет от тях се отчита поевтиняване на олиото в рамките на 2,2 – 5,9% (Велико Търново и Плевен). Единствено в област Хасково се наблюдава поскъпване на продукта с 0,8%. Средната цена на дребно за страната на слънчогледовото олио в ДТО се понижава незначително спрямо предходния седмичен период (с 0,8%), до 2,46 лв./литър.

Най–голям марж между цените на едро и на дребно на слънчогледовото олио се отчита в Бургас за големите супермаркети - 0,81 лв./литър и във Враца за по-малките магазини – 0,82 лв./литър. В област Шумен цените на дребно в ГТВ и ДТО са съответно с 0,09 лв./литър и 0,10 лв./литър по-ниски от тези на едро.

Средно за страната, цените на олиото в по-малките магазини са по-високи от тези в големите супермаркети с 0,04 лв./литър, като отново тази разлика е най-голяма в Монтана - 0,31 лв./литър. В единадесет области цените на олиото в ДТО са с до 0,21 лв./литър по-ниски от тези в големите супермаркети.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.