1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. С близо една трета са паднали цените на суровото какао през последните 9 месеца

С близо една трета са паднали цените на суровото какао през последните 9 месеца

Това отчитат потребителски организации в Германия и Швейцария

С близо една трета са паднали цените на суровото какао през последните 9 месеца. Въпреки това шоколадовите изделия, продавани преди Великден, не са поевтинели. Това отчитат потребителски организации в Германия и Швейцария.

Великденските празници са най-добрият сезон за сладкарската индустрия. Само в Германия всяка година се продават около 200 милиона шоколадови зайчета, докато около Коледа продажбите достигат едва 142 милиона.

Въпреки по-евтината суровина, шоколадовите продукти тази пролет остават на старите цени, някои дори са поскъпнали. Производителите обясняват това с факта, че са започнали производството на Великденските лакомства много преди празниците и са купували какао на по-високи цени. Скъпата суровина обаче не е единственият фактор, който вдига цената на крайния продукт, обясняват от голяма швейцарска компания. Какаото определя само 20 процента от цената на дребно, останалите 80 на сто идват от стойността на захарта, млякото, опаковките, енергията и заплатите.

Фермерите в Африка, които отглеждат какао, получават едва 6 процента от крайната цена. Според потребителски организации , този дял намалява все повече.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.