Това се случва за първи път от близо петдесет години насам
С малко над 1 процент са поевтинели хранителните стоки в Съединените щати през 2016-та. Това се случва за първи път от близо петдесет години насам. Това обявиха от земеделското министерство.
Според данните на агроведомството за поевтиняването са отговорни различни фактори. При животинските продукти – месо, яйца и мляко – е имало значително увеличение на производството. Към това се прибавят и по-ниските транспортни разходи в резултат на по-евтините горива през първото полугодие, както и поскъпването на долара спрямо другите световни валути.
За изминалия половин век цените на храните в Съединените щати са се покачвали със средно по 4 процента на година. Най-голям ръст е имало през 1973 и 1974 година с над 15 на сто. Това са годините с най-висока инфлация в страната, породена от световната петролна криза. В края на първото десетилетие на 21-и век пък е отчетено най-слабото поскъпване, след като финансовата криза от 2007-2008г. натисна цените на много стоки и услуги, включително на храните.