1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. С минимум 8 % се очаква да поскъпнат внасяните във Великобритания аграрни продукти

С минимум 8 % се очаква да поскъпнат внасяните във Великобритания аграрни продукти

Страната ще трябва да въведе нови гранични контроли при вноса на храни

С минимум 8 процента се очаква да поскъпнат внасяните във Великобритания пресни плодове, зеленчуци и други хранителни продукти, след като страната напусне Европейския съюз. В края на двугодишния период, предвиден за преговорите по Брекзита, страната ще трябва да въведе нови гранични контроли при вноса на храни. Това ще оскъпи доставките от чужбина, смятат анализатори.

През 2016 година Обединеното кралство е внесло агропродукти на стойност близо 55 милиарда евро. Британските търговци са платили най-много за холандски и испански плодове и зеленчуци, цветя и френски вина.

Изчисленията на експертите се отнасят основно за продукти, при които Великобритания разчита изцяло или до голяма степен на внос. Очаква се обаче храните и напитките в търговската мрежа да поскъпнат, въпреки че поддръжниците на Брекзита твърдят, че цените ще паднат заради отпадането на високите вносни мита за стоки извън Европейския съюз.

Към това трябва да се прибави и слабата британска лира.  Инфлацията в страната е на най-високото си ниво от 3 години насам.

Макар че фермерите на Острова вероятно ще увеличат своето производство, за да компенсират отпадащия внос от Европа, това няма да доведе до поевтиняване на храните, смятат експертите. Причината е, че селското стопанство разчита на сезонни работници, като една трета от тях идват от Европейския съюз. След напускането на Общия пазар на фермерите ще им е трудно да намират работна ръка и ще се наложи да вдигнат надниците.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.