Спад се наблюдава във всички големи млекодобивни райони
С над 6% са намалели доставките на краве мляко във Франция от началото на годината, в сравнение със същия период на 2016-та. През първите два месеца спадът е около 6 на сто. Причината - доброволното намаляване на производството и по-ниското качество на фуражите.
Спад се наблюдава във всички големи млекодобивни райони. Биомлякото представлява малко над 2% от общото производство. На други места в Европа тенденцията е двупосочна– в някои страни производството спада, в други - расте. По данни на Евростат, събирането на мляко в 28-те държави-членки е намаляло с 2% през януари 2017-та спрямо същия период на миналата година. Резултатите варират: +3,5% в Полша, +1% в Холандия и +0.7% в Ирландия. Същевременно в Германия има спад от 4 на сто, а в Обединеното кралство – от 3.7%. Във Франция се наблюдава увеличение на стандартната цена на млякото до 325 евро за 1000 литра. Спада и производството на млечни продукти – на пастьоризирано мляко - със 7%, на млечни десерти и кисели млека - с 0.3%. Производството на животински мазнини е намаляло с 14%.