1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. С вносни плодови концентрати се правят 99% от натуралните сокове у нас

С вносни плодови концентрати се правят 99% от натуралните сокове у нас

След промяна на европейското законодателство добавянето на захар в нектарите ще бъде забранено

99% от натуралните сокове у нас се правят с вносни плодови концентрати, каза пред агенция „Фокус” председателят на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България Милчо Бошев. По думите му - такава е технологията по цял свят. У нас не се внасят плодовете, които да се преработват, а направо концентрати, при които сухото вещество понякога достига 70% и са почти на прах.

Витамините се запазват, тъй като водата от плодовете се извлича на по-ниска температура, според Бошев. Концентратите се разреждат в българските предприятия и се бутилират като готови натурални сокове. Единственият натурален сок, който се произвежда изцяло в България, е този от арония, която се отглежда в страната. Разпространените сокове от моркови у нас например се правят с концентрати от Полша, която е най-големият производител на този зеленчук в целия ЕС. Логично Полша е и най-големият производител на сокове с моркови.Според Милчо Бошев в плодовите сокове не може да има консерванти.

Внос на портокалов концентрат у нас става от Бразилия, от Кипър, от Израел, от Турция и др. „Те са асептични продукти, така че при тях не е разрешено да се влагат консерванти”, обясни той. По думите му на някой сокове умишлено е написано, че не съдържат консерванти и оцветители, тъй като това е „станало мода”. Изискването за това е записано в наредба за изискванията за напитките от плодове.

Спорове има по отношението на добавената захар в нектарите, коментира още Бошев. По думите му след промяна на европейското законодателство добавянето на захар в нектарите ще бъде забранено и дори няма да се посочва на етикета.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.