1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Съединените щати искат да изнасят повече говеждо месо за Европейския съюз

Съединените щати искат да изнасят повече говеждо месо за Европейския съюз

Спорът за говеждото излиза отново на дневен ред

Съединените щати искат да изнасят повече говеждо месо за Европейския съюз. В спора между Вашингтон и Брюксел за търговията с месо от животни, третирани с хормони, страната заема все по-твърда позиция. Според американците, споразумението от 2009 г. вече не е актуално.

През 1998 година Световната търговска организация призна на Съединените щати правото да наложат наказателни мита за европейски хранителни продукти в размер на 116 милиона долара, след като Европейският съюз забрани вноса на говеждо с хормони, но не съумя да докаже по научен път, че съществува здравен риск за хората. 11 години по-късно Брюксел и Вашингтон сключиха споразумение, според което Съединените щати имат право да внасят в Съюза ежегодно по 48 хиляди тона месо от животни, които не са били третирани с хормони.

Според експерти, американските производители не получавали достатъчен достъп до европейския пазар, тъй като трябвало да делят квотата с други доставчици от трети страни. И ако не се намери ново решение на спора, Съединените щати отново щели да наложат наказателни мита за европейски стоки.

Спорът за говеждото излиза отново на дневен ред, след като преговорите за Споразумението за свободна търговия бяха замразени. При досегашните трансатлантически разговори беше изяснено, че Европейският съюз ще продължи да забранява вноса на месо, третирано с хормони. От друга страна обаче експертите се  договориха квотата за внос на месо без хормони от Съединените щати да бъде преразгледана.

Наследник на Майкъл Фромън, главният преговарящ от страната на Вашингтон при преговорите за Споразумението за свободна търговия, ще бъде 69-годишният Робърт Лайтизър, смятан за привърженик на протекционизма. Американската месна индустрия очаква от него още по-настъпателно да защитава интересите й на международните пазари.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.