1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Съюзът на птицевъдите в България настоява да бъде спрян нелегитимният внос на яйца и пилешко месо в страната

Съюзът на птицевъдите в България настоява да бъде спрян нелегитимният внос на яйца и пилешко месо в страната

Проблемите на бранша нарастват и го изправят пред фалит

Съюзът на птицевъдите в България настоява да бъде спрян нелегитимният внос на яйца и пилешко месо в страната, стана ясно на пресконференция, предаде Агенция „Фокус”.

„Фирми-фантоми”, по данни на съюза, не плащали на границата ДДС и не декларирали реалните цени на продукцията, така тя излизала много по-евтино – понякога под равнището на производствената цена на страната-вносител, обясни проф. Борис Стоименов, председател на съюза. Вносът на продукцията, която била с лошо качество (основно пилешки остатъци), се осъществявал, според съюза, от Бразилия, Холандия и Франция. Не ставало дума обаче за контрабанда, уточни Стоименов. Но проблемът е в създаването на нелоялна конкуренция на пазара за българските производители.

Проблемите на бранша нарастват и го изправят пред фалит, обясни проф. Стоименов. Най-сериозният от тях е почти двойното поскъпване на фуражите през миналата година. През 2010 г. са фалирали четири фирми заради това, че са работили дълго време на загуба. Става дума за птицекланици и малки ферми. Именно поради това от съюза искат намеса от страна на държавата и дори на Европейския съюз, която да приложи извънредни мерки по отношение на зърното и растящите цени.

От съюза на птицевъдите обясниха още, че все още не е напълно решен проблемът със смяната на клетките за кокошките носачки според европейските изисквания за хуманно отглеждане. Срокът изтича на 31 декември 2011 г., като след това ще бъдат затваряни ферми, ако не бъдат покрити поставените условия.

Проф. Стоименов не пожела да каже дали ще има поскъпване на производствените цени на яйцата и пилешкото предвид покачването на цената на фуражите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.