1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Само 20 % от хлебната пшeница е качествена

Само 20 % от хлебната пшeница е качествена

По думите на Димитър Мачуганов, от тук нататък няма как да се случи да се прибере хубава, качествена, хлебна пшеница

Поради дъждовете качеството на пшеницата продължава да се влошава. Вече е факт, че голяма част от територията на България пшеницата е със засегнато качество, т.е. до скоро бяхме оптимисти, че 25% евентуално ще има качествена пшеница, аз мисля, че вече слизаме около 20-те заяви пред Агенция „Фокус” Димитър Мачуганов, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите в Ловешко.

Според него, около 20% е хлебно зърното, другото е с покълвания, с ниски качества за производство на брашно. В Ловеч не повече от 30 – 35% е жътвата на пшеницата, все още има за прибиране рапица, допълни той. В Ловешко близо 400 хил. дка. са засети с пшеница. Според зърнопроизводителя от тях около 30% са прибрани.

„При валежите, пшеницата масово покълва. Аз съм малко пощаден от дъждовете, но вече е факт, че една голяма част от сортовете са покълнали. При положение, че аз разполагам със сравнително модерен парк, може да се каже с най-модерните и мощни машини, трудно се получава. Няма идея какво ще правят хората в централната част на областта”, коментира Димитър Мачуганов.

По думите му, от тук нататък няма как да се случи да се прибере хубава, качествена, хлебна пшеница. Добивът също пада, заяви зърнопроизводителят и обясни, че това се дължи на факта, че се отмива глутенът, който е основната част на хектолитровото число на пшеницата. „Пшеницата се е избелила, изгубила е цвета на старо злато, леко червеният цвят”, каза още Мачуганов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.