1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Само софиянци си имат земеделска земя

Само софиянци си имат земеделска земя

А селяните все едно ходят по стари жълти павета, дето не стават за земеделие

 

Какво по-тъжно от констатацията, че в държавата ни най-скъпото и най-плодородното никой не го е оценил и за него пазарът не се е развил. Че това, върху което се бъхтят хиляди фермери, за да ни хранят, струва до 15 пъти по-евтино от страните в Европейския съюз.

Проучването обаче е чиста статистика и е резултат от нещо. От какво? Какви са причините българинът да не цени земята си нито когато я купува, нито когато я продава. Ами просто земеделецът се бъхтел на принципа "луд умора нема", т.е. произвеждал скъпо и разходите му са по-високи от печалбите, обясняват. На второ място той пък обяснява, че въобще не е стимулиран да обработва и да отглежда. На трето място се вижда, че засега нищо не може да се уедри, за да поскъпне. От години само се чува за комасация, ама евентуално ще можем да я видим след 2005 г., когато по план трябва да е написан законът за нея.

Така декарът засега ще остане стотина лева, които беден чужденец може да даде веднага на обеднял българин и сделката - станала. Само дето чужденецът трябва да има фирма у нас. Ще кажеш обаче, че на софиянци земеделската им земя е тлъста и е със суперкачество мечта, щом ако продадеш такава в София, може и да не работиш известно време, а да се храниш с тези 1500 до 80 000 лева за декар. Някои сменят предназначението й, боцват бензинови колонки - и те доволни, и ти доволен. А бедните селяни все едно ходят по жълти стари павета, та и 140 лева за декар не могат да получат. А уж след 2000 г. щяхме да имаме пазар на земята. Пазар да - ама на софийската и варненската. Как ще продадеш за 140 лв. златните си декари от мама и тате и минималната рента е за предпочитане, но не всички го разбират. И докато са безработни, изяждат някое декарче. Българска работа!/в. Фермер новият  

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.