1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. САЩ дават 1 млрд. долара за по-справедливи цени на месото

САЩ дават 1 млрд. долара за по-справедливи цени на месото

Земеделското министерство обяви, че тази година ще актуализира правилата за обозначение на месото и месните продукти

За да стимулира конкуренцията на пазара за месо в Съединените щати, правителството на Джо Байдън предоставя 1 милиард долара. Намесата на държавата цели да вдигне изкупните цени и да даде по-добри доходи на животновъдите, както и да намали цените в търговската мрежа.
 
По думите на президента средствата ще дойдат по линия на плана за възстановяване, одобрен от Конгреса през март миналата година, с който трябва да се смекчат икономическите последствия от пандемията. Земеделското министерство обяви, че тази година ще актуализира правилата за обозначение на месото и месните продукти, за да получават потребителите по-добра информация за произхода им.
 
Основната цел на стимулирането на по-конкурентна среда в месопреработвателната индустрия е намаляването на цените за крайния потребител. През последните месеци месото непрекъснато поскъпва, въпреки мерките на Белия дом за овладяване на инфлацията. 
Според анализ, изработен от специалистите в аграрното ведомство, четири големи концерна контролират между 55 и 85% от пазара за свинско, говеждо и птиче месо в Съединените щати. Затова правителството се опасява, че определяните от тези компании цени служат само за тяхното обогатяване, но са за сметка на производители и потребители. В изявление след среща с представители от бранша, Байдън коментира, че капитализъм без конкуренция не е капитализъм, а експлоатация. Изказването му е на фона на изчисленията, че от началото на пандемията печалбите на четирите компании са скочили със 120 процента. 
От преработвателната индустрия коментират, че основният проблем е намирането на работна ръка. В изявление на браншовия съюз се казва, че планът на Байдън за стимулиране на конкуренцията предвижда финансиране на нови структури, обучение на служители и техническа подкрепа, но не и за наемане на нови работници. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.