1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Фермерите в САЩ увеличават печалбите си

Фермерите в САЩ увеличават печалбите си

Добрите резултати са постигнати благодарение на по-високите цени на зърнените и маслодайните култури

За разлика от повечето европейски държави, фермерите в Съединените щати и тази година увеличават печалбите си. Най-добри резултати имат производителите на полски култури, свинско месо и мляко.
Голям плюс за американските фермери е, че при тях няма aфриканска чума по свинете и свързани с това забрани за износ. Допълнителен фактор са големите субсидии, макар че праз настоящата година те са по-малки, отколкото през миналата. Приходите на селските стопани са се покачили с една пета до най-високото си ниво от 8 години насам. Анализатори предупреждават, че заради покачващите се разходи 2022-а няма да бъде толкова успешна.
 
Добрите резултати са постигнати благодарение на по-високите цени на зърнените и маслодайните култури. По данни на агроведомството приходите от царевица, пшеница и соя са скочили с 36% на годишна база. Така нетните печалби тази година са в размер на 116 милиарда долара, или двойно по-големи в сравнение с 2016-та, когато изкупните цени бяха на изключително ниско ниво. За настоящата година приходите от полските култури се очаква да нараснат с 36% до 233 милиарда долара, а при животновъдството ще има плюс от близо 18 на сто до 194 милиарда. Държавните субсидии през 2021 година са в размер на 27 милиарда, което е с 18 милиарда по-малко, отколкото през 2020-та. 
 
Тази година собственият капитал на фермерите ще нарасне с три процента до общо 2 билиона и 810 милиарда долара, а стойността на активите ще се покачи с близо 3 на сто. В същото време дълговете на стопаните ще достигнат 454 милиарда. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.