1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. САЩ и Китай временно прекратяват търговската война

САЩ и Китай временно прекратяват търговската война

През следващите 90 дни нови наказателни мита няма да има

Съединените щати и Китай временно прекратяват търговската война. Това стана ясно след разговорите между президентите на двете страни в рамките на срещата на Г-20 в Буенос Айрес. През следващите 90 дни нови наказателни мита няма да има.

След работната вечеря между Доналд Тръмп и Си Дзинпин от делегациите на двете страни съобщиха, че в най-скоро време ще има нови преговори. Към момента Вашингтон няма да вдига вносните мита за китайски стоки, а Пекин обеща да увеличи вноса от Съединените щати, за да намали търговския дисбаланс.

"Срещата беше много продуктивна и ни дава неограничени възможности", каза Тръмп, който постигна и друг положителен резултат. Китай ще налага строги наказания при износа на фентанил към САЩ, където злоупотребата с медикаменти се е превърнала в голям социален проблем.

Засега не е ясно дали сближаването между двете най-големи икономики в света ще даде положителен сигнал за прекратяването на търговския конфликт между Съединените щати и Европейския съюз. Един от най-наболелите проблеми – европейските автомобили – ще бъде обсъден през следващата седмица във Вашингтон, където за среща с Тръмп ще пристигнат шефовете на големи европейски автомобилни компании.

В спора между Вашингтон и Пекин двете страни ще се опитат да изгладят разногласията си в рамките на следващите три месеца. Китай вече гарантира, че ще внесе "значителни" количества американски земеделски продукти, както и индустриални стоки, в замяна на което САЩ засега няма да вдигат митата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.