1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. САЩ с рекорден износ на месо през първото полугодие на 2021 г.

САЩ с рекорден износ на месо през първото полугодие на 2021 г.

Тази година месопреработвателната индустрия ще бъде изправена пред големи предизвикателства

Рекордни суми регистрират американските компании за външна търговия от износа на месо през първото полугодие на 2021 година. По официални данни доставките на говеждо месо са се увеличили с 18% до 700 000 тона, продадени на стойност 3 милиарда и 950 милиона евро. Това е ръст от 28 на сто спрямо същия период на миналата година.
 
Въпреки че през първото полугодие на 2020-та пандемията допринесе за слаби резултати, тазгодишното количество е с 6% по-високо от досегашния рекорд, поставен през 2018 година, а стойността е надхвърлена с 15 на сто.
 
Увеличението на износа на свинско месо е по-малко, като спрямо 2020-та се отчита плюс от 1,5% до 1 милион и 600 000 тона. Благодарение на големите доставки за Китай, миналата година секторът постави нов рекорд при стойността, който сега е подобрен с близо 7 на сто.
 
От браншовата организация на износителите на месо признават, че и през тази година месопреработвателната индустрия ще бъде изправена пред големи предизвикателства. На първо място това е недостигът на работна ръка, както и логистични проблеми. Освен това на редица от ключовите пазари заради коронавируса се въвеждат нови ограничения.
 
В сравнение с първите 6 месеца на миналата година сега износът на говеждо за Китай е скочил 10 пъти и достига 81 000 тона. Това се дължи и на политическото напрежение между Народната република и Австралия, което до голяма степен спря доставките от Петия континент. Най-голям клиент за американското говеждо остава Япония със 156 000 тона, следвана от Южна Корея.
 
При експорта на свинско месо за Китай през тази година има спад с 20 на сто до 463 000 тона. Въпреки това Народната република остава най-големия вносител на свинско от Съединените щати, като за първите 6 месеца на годината е платила 943 милиона евро. В тази класация на второ място е Япония. При количеството втората позиция е за Мексико, за където търговците от САЩ са изнесли 396 000 тона свинско месо. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.