1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. САЩ въведоха специално мито за кравето масло

САЩ въведоха специално мито за кравето масло

Kвотата за безмитен внос в размер на близо 9,5 милиона килограма масло и сметана вече е достигната

Вносът в Съединените Щати на краве масло ще се облага със специално мито, реши правителството във Вашингтон. Мярката цели намаляване на импорта, за да се запазят пазарните позиции на местните производители.

С новия налог вносът на масло от чужбина се оскъпява с 51,4 цента на килограм. По данни на Федералното министерство на земеделието тазгодишната квота за безмитен внос в размер на близо 9,5 милиона килограма масло и сметана вече е достигната. Безмитен остава импортът от страни, с които Щатите имат спогодби за свободна търговия, като съседните Канада и Мексико, както и Австралия.

През настоящата година Европейският съюз сериозно увеличи износа си на тези продукти за Съединените Щати. Според Европейската служба за наблюдение на млечния пазар, през първите седем месеца на годината членките на Съюза са експортирали близо 9 хиляди тона масло за САЩ, почти двойно повече, отколкото за същия период на 2014-та. Като цяло износът на масло от Европейския съюз е нараснал с 9% до малко над 80 хиляди тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.