1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Състоянието на лозаро-винарския сектор в България е стабилно

Състоянието на лозаро-винарския сектор в България е стабилно

Изкупните цени на винения сорт грозде към момента варират от 30 до 80 ст.

Изкупните цени на виненото грозде към момента варират от 30 до 80 ст. в зависимост от качеството. Състоянието на лозаро-винарския сектор в България е стабилно. Това заяви по време на парламентарния контрол министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов

По прогнозни данни на Изпълнителната агенцията по лозята и виното добивите от винено грозде за реколта 2010 г. се очаква да бъдат около 210 000 тона от 52 000 хектара при среден добив около 400 кг. на декар, каза Найденов. За сравнение през 2010 г. средният добив е бил 494 декар от общо произведени 255 000 тона винено грозде.

Изкупните цени на винения сорт грозде към момента варират от 30 до 80 ст. в зависимост от качеството, каза Найденов. Тази година с цел да се ограничат спекулациите и манипулирането на цените между МЗХ и МВР е сключено споразумение. По време на кампанията ще бъдат осигурени полицейски служители на пунктовете за изкупуване на грозде.

По данни на Изпълнителната агенция по лозята и виното към 1 март 2010 г. площите с винени лозя са близо 98 000 хектара, от които младите лозя са около 30 00 хектара.

Настоящата година се характеризира с изключително променливи климатични условия. До края на месец май винените сортове чувствително са  изостанали в развитието си в сравнение с предходната. Високата влажност и високите температури през юни и юли са допринесли за развитието на гъбни болести, които са засегнали над 60 % от насажденията.

По данни на Агенцията по лозята и виното към настоящия момент в по-голямата си част гъбните болести са преодолени и състоянието на лозята е добро. Високите температури през август са довели до по-ранното узряване на гроздето, поради което беритбата на белите сортове е стартирала с около 5-10 дни по-рано от предходната година.През 2010 г. се наблюдава повишен интерес към засаждането на винени лозя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.