1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Седмично изменение в цените на брашното се наблюдава само в две области

Седмично изменение в цените на брашното се наблюдава само в две области

Предлагането на брашното в големите търговски вериги) е в ценовия интервал от 0,95 до 1,09 лв./кг

През периода 4  - 11 октомври 2017 г. средните цени за страната на брашно тип „500“ на едро и на дребно в по-малките магазини отбелязват леко увеличение спрямо предходната седмица, докато тази на дребно в големите супермаркети остава без промяна.

Средната цена на едро за страната през последната седмица е 0,80 лв./кг, с 1,3% по-висока на седмична база. По области, цените са в диапазона от 0,60 лв./кг (Враца и Стара Загора) до 1,09 лв./кг (София). В шест от областните центрове, където е отчетено предлагане на продукта на едро, цените се повишават от 1,3% до 4,9% спрямо предходния седмичен период (най-съществено в Сливен), докато единствено в Благоевград продуктът поевтинява, със 7,1%.
 
Предлагането на брашното в големите търговски вериги (ГТВ) е в ценовия интервал от 0,95 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч) до 1,09 лв./кг (Пловдив). Седмично изменение на цените се наблюдава само в две области, като във Варна продуктът поскъпва с 2,0%, а в Търговище - поевтинява с 2,0%. Това не дава отражение на средната цена за страната и тя се задържа на ниво от 1,00 лв./кг.

В другите търговски обекти (ДТО) цените на дребно на брашното варират от 0,95 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен) до 1,15 лв./кг (Разград). Единствено в област Шумен е налице ценово отклонение на седмична база – увеличение с 4,6%, което води до повишение на средната цена за страната в тези обекти с 1%, до 1,05 лв./кг.

През изминалата седмица цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са средно с 0,05 лв./кг по-високи от тези в ГТВ. Най-голяма разлика между двата типа цени е отчетена в Шумен – 0,15 лв./кг. В областите Варна, Плевен и Стара Загора цените на продукта в ДТО са в рамките на 0,01 лв./кг - 0,07 лв./кг по-ниски от тези в ГТВ.

Средно за страната, маржът между цените на едро и на дребно на брашното е средно 0,20 лв./кг за големите търговски вериги и 0,25 лв./кг – за по-малките магазини, като най-голям е за ГТВ в Пловдив и Враца – 0,44 лв./кг, а за ДТО във Враца – 0,50 лв./кг. В област София цените на дребно в ГТВ и в ДТО са съответно с 0,10 лв./кг и 0,01 лв./кг по-ниски от тази на едро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.