1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Селскостопанската и хранителната индустрии ще спечелят най-много от споразумението със САЩ

Селскостопанската и хранителната индустрии ще спечелят най-много от споразумението със САЩ

Снимка:

Това заяви вицепремиерът Даниела Бобева на конференция, организирана от Американската търговска камара у нас

България ще спечели от премахването на митата и подобряването на достъпа на български продукти до американския пазар, особено на тези от селскостопанската и хранителната индустрии. Нетарифните мерки също ще подобрят достъпа на страната ни до американския пазар. Това заяви вицепремиерът по икономическо развитие Даниела Бобева на конференцията „Трансатлантическо икономическо сътрудничество за конкурентоспособност и растеж – перспективите пред България“, която се организира от Американската търговска камара у нас. „Съгласни сме с това, че трябва да се намали бюрокрацията и нашето правителство предприема мерки в тази посока“, допълни тя, цитирана от inews.bg.

По бъдещото споразумение за инвестиции и търговия вицепремиерът заяви, че иновациите трябва да останат основната ни цел, както и производителността и растежът, приложимостта на европейското законодателство също трябва да се обсъжда в рамките на преговорите между САЩ и ЕС.

Сред другите ползи от споразумението вицепремиерът посочи подобряването на достъпа до пазара за услуги и до обществените поръчки, както и добра защита на правата за интелектуалната собственост. „Това е важен въпрос за САЩ и ние доста сме направили в това отношение, въпреки че ни остава да извървим дълъг път“, каза вицепремиерът. Тя допълни, че по-добрата интеграция между пазарите на САЩ и Европа ще стимулира американските инвеститори в редица икономически сектори, включително и плановете им да инвестират в България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.