1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Сесилия Малмстрьом заплаши Тръмп с ответни мерки

Сесилия Малмстрьом заплаши Тръмп с ответни мерки

Новите американски мита влязоха в сила в края на миналата седмица и засягат най-вече европейски храни и напитки

Европейският съюз е разочарован от решението на Съединените щати за въвеждане на завишени вносни мита за европейски стоки. Това каза комисарят по търговските въпроси Сесилия Малмстрьом и обяви, че Брюксел ще предприеме ответни мерки.

"Решението на Вашингтон не ни оставя друг избор, освен да наложим собствени мита заради случая с Боинг, при който Съединените щати нарушиха правилата на Световната търговска организация", каза Малмстрьом.

Новите американски мита влязоха в сила в края на миналата седмица и засягат най-вече европейски храни и напитки. Според Малмстрьом взаимното обмитяване не помага никому и ще нанесе огромни вреди не само в сектора на самолетостроенето, но и на други браншове, които и сега страдат от търговски ограничения. "Брюксел ще следи най-внимателно как се отразяват новите тарифи върху селското стопанство, тъй като сме длъжни да защитаваме нашите фермери", заяви комисарят. В новата Европейска комисия нейния пост ще заеме досегашният агрокомисар Фил Хоган.

Спорът между Съединените щати и Европейския съюз за държавните субсидии за самолетостроителните компании продължава вече 15 години. Арбитражът на Световната търговска организация определи, че и двете страни са действали неправомерно и разреши на Вашингтон да компенсира загубите си с мита на стойност 7 и половина милиарда долара. Решението за Европейския съюз се очаква през следващата година. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.