1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. САЩ с наказателни мита за европейско свинско

САЩ с наказателни мита за европейско свинско

Решението на Белия дом срещна остра критика от страна на Германия

Списък с редица европейски продукти, които могат да бъдат обложени с наказателни мита, публикуваха от американското търговско министерство. Стойността възлиза на близо 3,5 милиарда евро, посочи търговският представител на Съединените щати Робърт Лайтизър.

С налагането на допълнителни вносни мита Вашингтон иска да накаже Европейския съюз заради държавните субсидии за самолетостроителната индустрия на Стария континент, които според американския президент Доналд Тръмп ощетяват производителите в Съединените щати. В сега публикувания списък са посочени и различни храни и аграрни продукти, сред които сирена и свинско месо.

Решението на Белия дом срещна остра критика от страна на Германия. В изявление на Федералното сдружение на хранителната индустрия се казва, че търговските спорове в определени сектори трябва да се решават в рамките на съответния сектор, а не да се прехвърлят върху други. "Няма никакво оправдание за допълнителните мита върху храните. Нуждаем се от премахване на ограниченията в търговията с храни, а не от нови бариери", се казва в документа. По данни на Сдружението през миналата година Германия е изнесла за САЩ хранителни стоки на стойност 1,7 милиарда евро, което е равно на 3 процента от целия германски експорт в сектора. След страните от Европейския съюз и Китай Съединените щати са третият най-голям пазар за произведените в Германия храни.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.